Europa’s grootste windenergieproject op land staat klaar om gebouwd te worden

Een 1000 Megawatt windmolenpark is volledig ontwikkeld en heeft alle vergunningen om meer dan 425 windmolens te bouwen in wat het grootste windmolenpark op land kan worden. Het totale vermogen is 1062 en wekt daarmee 3,5 Terrawattuur per jaar op, goed voor 3% van het totale Nederlandse electriciteitsverbruik.Het wordt verbonden met het Europese electriciteitsnetwerk met 400Kv en 700Kv aansluitingen.

Het nam meer dan 7 jaar om het park, dat zich uitstrekt over een oppervlakte van meer dan 5000 hectare, te ontwikkelen.Alle vergunningen zijn aanwezig en zowel de MER voor Natura2000 alook de inspraakprocedures zijn met succes afgerond hetgeen leidde tot 100% acceptatienaar meer dan 60 bijeenkomsten met gemeenten, bewoners en belangenorganisaties.Romania heeft meer dan 2 miljoen hectare ongebruikt land en is daarom een ideale locatie voor zo’n groot project.

Het park is ontwikkeld met het oog op de Enkelvoudige geintegreerde Electriciteits Markt (ISEM) in Europa die per 2018 een feit zal zijn. Hierdoor kan een opgewekte kilowatt in Constanta (Roemenie, aan de Zwarte Zee) in Nederland verbruikt worden en meetellen voor de Nederlandse Quota.Het park is met name van belang voor die landen die niet zullen kunnen voldoen aan de quota voor hernieuwbare energie in de EU.

Het park zal niet afhankelijk zijn van het hernieuwbare energie schema van Roemeniemar zal gebruikmaken van het samenwerkingsmechanisme zoals dat in de hernieuwbare energierichting 2009/28/EC wordt voorgesteld voor landen die niet aan de quota kunnnen voldoen zoals Nederland. Dit houdt in dat het park feitelijk onderdeel wordt van de hernieuwbareenergiecapaciteit van het ontvangende land voor de levensduur van het project.Dit is mogelijk omdat de EU feitelijk een groot electriciteitsnetwerk vormt.

isem

Bij de presentatie van de EU Energy ‘Winter Package” werd nog eens duidelijk dat de Europese Commissie de hernieuwbare energie quota heel serieus neemt en dat de individuele landen verantwoordelijk zijn voor het behalen van de 2020 doelstelling. Sommige landen zullen echter die quota niet kunnen halen en zullen daarom hernieuwbare energie van andere landen moeten inkopen middels Statistische Transfer, als ze zelf overhebben. Landen die het hoogstwaarschijnlijk niet gaan halen zijn Frankrijk, Belgie en Nederland. Deze landen riskeren een hoge boete indien ze zich niet aan de afspraak houden.Ze kunnen de boete vermijden door in te kopen van andere landen maar zullen daarvoor dan wel een zeer hoge, zogenaamde SPOT PRICE moeten gaan betalen. Immers die landen hebben zelf zeer veel in geinvesteerd in hernieuwbare energie en zullen dat niet ‘weggeven’aan landen die niet aan de eisen voldoen. Duitsland betaald tot wel 270 EURO per megawattuur. Om de capaciteit op die manier in te kopen die het 1 Gigawatt project oplevert kost wel 950 Miljoen euro terwijl de subsidie voor dit project hoogstens 90 miljoen bedraagt, tel uit de winst! In vergelijking met andere Europese landen is het 1 Gigawatt project de goedkoopste en meest milieuvriendelijke manier om toch aan de quota te gaan voldoen.

Het Roemeense windpark is een van de grootste locaties op land en het is bijna onmogelijk om in Europa op dit moment nog een vrij gebied van 5000 hectare te vinden waarop een windmolenpark gebouwd kan worden. Bovendien is dit park klaar om gebouwd te worden. Het ontwikkelen van een dergelijk park gaat anders nu nog meer dan 8 jaar in beslag nemen.

Voor meer informatie: 0040- 728 644 793 of mailto: markus.vrieling@gmail.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s